2021. március 21., vasárnap

Második kihívásra: a hajhagymától - a "nők a világűrben"-ig egy láncolat

 


hajhagyma → hajszál → női és férfi haj → hajhullás → hajvágás, hajrögzítés → hajlakk, az űrhajózás találmánya → a nők a világűrben

Kifejtés 4000 karakterben:

HajHagymától az ŰrHölgyekig

A fejbőr legfelső szövetrétege a [hám], ez alatt helyezkedik el az irha, s az ebbe mélyedő [hajgyökér]ből nő ki a [hajszál]. A hajgyökér - vagy szőrtüsző - a hajszálnak az a része, mely a bőrfelszín alatt helyezkedik el. A hajgyökér legalsó, kiszélesedő szakasza a hajhagyma. 

 

A hajhagymába alulról betüremkedő rész a kötőszövetes állományú hajszemölcs (papilla), melyhez a hajképző sejteket tápláló vérerek és idegek futnak. A hajszemölcs felső részénél találhatók a gyors osztódásra képes, keratintermelő mátrixsejtek.

A hajban már sem erek, sem idegek nincsenek, így teljesen élettelen, nem érez, nem fáj. Csupán a hajszálak finom mozgását érzékelhetjük, amit a hajszemölcs beidegzése és a szőrtüsző körüli speciális érző idegvégződések közvetítenek.



 Az emberi hajszál átlagosan havi 2-3 centimétert nő.

 A hajhagymák vitamin- és nyomelem hiánya hajhulláshoz, töredezett vagy éppen túl zsíros hajhoz vezethet. A hajszál elvesztése nem egyenlő a hajhagyma pusztulásával, tehát ha sikerül a hajhagymát életre kelteni, akkor újra képes lesz hajszálat növeszteni.

A haj vegyi úton történő kezelése, nem megfelelő hajápoló termékek használata, dauer, szőkítés, festés stb. szintén a hajhagymák pusztulását eredményezhetik.

Hajtápláló vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek:

Az A-, B-, C-, E- és H-  vitamin, valamint vas, cink, jód, réz, szelén, kalcium, magnézium, foszfor, kén, kálium, folsav és mangán megfelelő mennyiségű bevitelével gondoskodhatunk a hajhagymák egészséges működéséről.   

 

Egy hajhagyma 3-5 évig él, és 20 alkalommal képes új életciklust indítani, ami 60-100 évet jelent a fejtetőn. Megléte a szervezetben meglévő egyensúlytól függ, gondoskodjunk róla!

 

A haj szerkezete

A haj 97%-át keratin alkotja; a maradék 3% víz. Rétegei a külső hámréteg, a cuticula; a középső hajkéreg, a cortex; és a belső hajbél, a medulla.

A külső hámréteget egymást tetőcserépszerűen fedő lemezkék alkotják, amiket a faggyúmirigyek által termelt hajzsír von be. A haj fényessége ettől a rétegtől függ: ha a lemezkék szabályosan állnak, akkor a haj fényes, és selymes, de ha megsérül, akkor a haj töredezett, fénytelen és száraz lesz.

A haj rugalmasságáért és erősségéért a keratinszálakból felépülő hajkéreg felel.

A hajbélnek az a feladata, hogy összekösse a hajgyökeret és a külső részt, biztosítva az átjárást és szellőzést.

Más szempontból a haj két részből áll: az élő hajgyökérből, és az élettelen hajszálból.

A hajgyökér alsó része kiszélesedik, ez a hajhagyma. Ebben ül a hajszemölcs. Fölötte találhatók azok a sejtek, amik a hajszálat termelik. Ezek a mátrixsejtek gyors osztódásra képes alapsejtek.

A gyökér felső részén mirigyek termelik a haj zsírozására és a fejbőr kiszáradásának megakadályozására a faggyút. Alattuk hajmerevítő izmok csatlakoznak a hajgyökérhez.

A haj életciklusa három szakaszból áll: a növekedési, az átmeneti, és a nyugalmi fázisból.

A 2-6 évig tartó növekedési fázisban a hajszál naponta 0,3-0,5 mm-t nő; a növekedést betegségek, és tápanyaghiány lassíthatja. A nők haja gyorsabban nő, mint a férfiaké. Egy ember hajszálainak úgy 85%-a van ebben a fázisban. A növekedési fázisban a haj közvetlen kapcsolatban áll a belső környezettel, azaz a vérrel, a nyirokfolyadékkal és a sejteken kívüli folyadékokkal. Amint a haj növekedése közben eléri a fejbőr felszínét, a külső rétegei megszilárdulnak, magukba zárva a kialakulásuk során felhalmozódott metabolikus anyagokat (ásványi anyagokat, nyomelemeket, méreganyagokat). Ez a biológiai folyamat egyfajta lenyomatot és tartós "állapotleírást" biztosít a szervezetben végbement anyagcsere tevékenységről és a fém- illetve toxintartalomról. A hajszálat elszarusodott mátrixsejtek alkotják.

A két-három hetes átmeneti fázisban a haj növekedése megáll. A hajhagyma nem kap több tápanyagot, a felszínre kerül, és elsorvad. A hajszálak 1-3%-a van ebben a szakaszban.

A három hónapos nyugalmi fázisban a hajgyökér működése szünetel. A hajhagyma elszarusodik, és elhal. A szakasz végén a hajgyökér új hajhagymát hoz létre, ami újabb hajszálat kezd növeszteni. Az új hajszál kitolja a régit. Egy ember hajának körülbelül 15%-a várakozik ebben az állapotban.

Az embriók haja már a 9. héten fejlődésnek indul, de a szőrtüsző és a szőrszál csak a 3-4. hónapra alakul ki teljesen. A babák néhány centiméteres hajjal születnek (piheszőrzet, lanugo). A gyerekek hajában nincs velő (vellus).

A haj a harmincas években kezd ritkulni. Az őszülés a negyvenes-ötvenes életévekben már megindul, néha még hamarabb. A férfiak előbb kezdenek el őszülni és kopaszodni, mint a nők. Náluk az őszülés a szakállukon és a halántéktájékukon kezdődik.

Hajviselet

Megjelenésünk egyik meghatározó eleme a hajviseletünk, sok minden múlik azon, hogy sikerül-e kiválasztani és megvalósítani az egyéniségünkhöz passzoló frizurát.

A magyar hajviselet többször is változott a történelemben. Sokáig hosszú hajat viseltek mind a nők, mind a férfiak. Férfiaknál a rövid haj a 19. század közepétől jött szokásba. A szakáll sokáig nemesi kiváltság volt; 1848 után az idősebb férfiak növesztettek szakállt. A magyar férfi gondosan ápolta bajszát. A néphit a női hajnak varázserőt tulajdonított, ezért az asszonyok nem hordhatták szabadon hajukat. Kontyba kötve főkötő alá rejtették. A lányok rendszerint befonták; a fonatok száma koronként és vidékenként változott. Csak ünnepnapokon hagyták kibontva. A lányok fejdísze a szüzeket megillető párta volt. Ha egy lány elvesztette szüzességét, akkor szégyenszemre le kellett vetnie díszét.

A hajviselet kommunikációra is szolgál. A múltban a hajviselet jelezte az emberek hovatartozását, társadalmi helyzetét, származását. Csak az előkelők hajviselete követte a divatot. A hagyományos társadalmak felbomlása miatt ma sokkal szabadabban választhatjuk meg hajviseletünket, mint korábban.

Nem kell a hajat évekig növeszteni, hogy hosszú legyen. Kelet-európai és ázsiai nők levágott hajából meg lehet hosszabbíttatni. A hosszabbítást ugyanolyan színűre festik, mint a saját hajat. A 21. században már elfogadottá vált, hogy a férfiak is hosszú hajat hordjanak, akár összefogva, akár leengedve.

Kopaszodás

Minimális mértékben mindenkinek hullik a haja. A normálisnak mondható hajhullás hátterében a hajváltás természetes folyamata áll. Kórosnak akkor tekinthető a hajvesztés, ha a kihullott hajszálak mennyisége több mint 60-80 hajszál, és nem követi az új hajszálak növekedése. Ebben az esetben folyamatos hajritkulás figyelhető meg.

A hajhullás számtalan okra vezethető vissza, ennek megfelelően többféle hajhullástípust különböztetünk meg.

A leggyakoribb okok, melyekre a hajhullás kialakulása visszavezethető: vashiány, hormonális problémák (A hajhagymák DHT érzékenysége), pajzsmirigybetegség, hiányos táplálkozás, gyulladásos gócok, gyógyszerek mellékhatása, fejbőrbetegségek,  (wikipedia)

Hajrögzítés

Hajrögzítésre, hajzselét és hajlakkot haszálnak. Ezek kifejlesztéséhez sokban hozzájárult az űrtechológia is.

A kihulló haj az elektródák közt rövidzárlatot okozhat.

Még az én gyerekkormban is cukrosvizet használt anyukám a hajrögzítéshez.

A városi legenda szerint, Tyereskova haját ezért vágták kopaszra űrbe indulása előtt. De az amerikai űrhajósnőknek már addigra kifejleszették a hajlakkot.

Mostani ŰrHölgyeknek már nem is kell erre tekintettel lenniük, hiszen az elektródák fokozottan tokozottak… J

Íme egy hajmosás az űrben:

https://youtu.be/uIjNfZbUYu8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Vincent van Gogh-tól - a tihanyi barátlakásokig 5 lépésben...

 Öt lépésben… 13.0 Szent Antal-lánc – Vincent van Gogh-tól a tihanyi barátlakokig. A láncolatok egymásba nőnek. Az utolsó láncszem lesz mind...